Мениджърски умения за споделяне на отговорност и намаляване на стреса

Мениджърски умения като споделянето на отговорността значително намаляват стреса, а оттам и ефективността ви като мениджъри расте – замисляли ли сте се защо?

Свикнали сте да казвате или да настоявате хората да вършат каквото искате от тях. Да, но вече не постигате желаните резултати. Какво се е променило?

В „ерата на личността”, както Стивън Кови нарече съвременната бизнес действителност у хората се наблюдава известно нарастване на осъзнаването, което води до това, че те настояват да са по-ангажирани в решенията, които ги засягат, както в свободното време, така и на работа.

Няма значение дали гледаме на тази по-висока степен на осъзнатост като еволюционно развитие, или като резултат от смаляването на света заради потъването ни в морето на мигновените комуникации. Така или иначе, тя е факт.

Това не е стъпка назад, както вероятно ще сметнат някои твърдоглави привърженици на натиска. Това е развитие на съзнателност в нашето общество, за което трябва да сме благодарни, защото тя съдържа в себе си обещание за постигане на по-високи резултати. Дълбоко в себе си хората искат да имат избор и да поемат отговорност, и в много случаи постигат това. Но въпреки, че ръководителите постоянно говорят за упълномощаване на другите, те все още упражняват твърде много натиск.

Вместо да се чувстват заплашени, мениджърите трябва да осъзнаят, че могат да имат изгода от това и като възложат отговорности на хората, те в замяна ще дадат най-доброто от себе си. Така всички печелят.

Има още една причина да се увеличи отговорността на работното място. Свързаният с работата стрес вече достига епидемични нива. Едно проучване, направено от независима изследователска компания от Минеаполис, разкрива, че водещата причина за „прегряване” е „недостатъчния личен контрол” върху работната ситуация и тя е преобладаваща, независимо от състоянието на икономиката. Това само по себе си предполага спешна нужда от промяна към работни практики, които поощряват личната отговорност.

Но каква е причината за тази връзка между стреса и липсата на личен контрол? Самоуважението е движещата сила на личността и ако то е потиснато или понижено, потиснат е и човекът. Стресът е резултат от дълги периоди на потискане. Като предлагаме на някого избор и контрол на работното място, когато е възможно, ние признаваме и потвърждаваме способностите и самоуважението му. По този начин стресът се елиминира.

 Вижте повече за предлаганите от нас ОБУЧЕНИЯ ЗА ЕФЕКТИВЕН МЕНИДЖМЪНТ.

2012 -2023 © Knowledge2Skills. All rights reserved.

Напишете коментар