Важно ли е лидерството?

лидерството

Всеки ден чуваме да се говори за Лидерство и Лидери, и ролята им в бизнеса и политиката. За много от нас това звучи абстрактно и далечно – Лидерите са хора на важни и високи позиции, с много отговорности и разбира се, права да променят правилата. Ако ние някога сме на подобна позиция…да, ясно е, че ще станем Лидери и ще правим, каквото трябва да прави един истински Лидер…

Така ли е на практика? Толкова ли е важен статуса и всички формалности, за да може да си Лидер? Едва ли…не е необходимо да имате гръмка позиция, за да спечелите доверието и уважението на хората от екипа си. Да им помагате и да ги развивате. Да предоставяте най-доброто обслужване на клиентите, което ще развие бизнеса ви. А това не е ли голяма част от това да сте Лидери?

Важните качества в лидерството

Все пак, без да претендираме, че може да кажем всичко по темата за лидерството (за това са изписани купища книги…) ето няколко полезни неща. Какви са качествата на добрите лидери? Какво ги отличава?

  • Да сте добър мениджър е много добро начало. Добрите Лидери са и добри мениджъри. Мениджърите са хората, които карат нещата да се случват в организацията и контролират резултатите. Контролът е основна част от работата им. Ако обаче искате да сте добри Лидери трябва да направите точно обратното…да делегирате правилно и отдадете контрола на другите. Работата върви много по-добре, ако се върши от хора, които зная какво правят и го правят осъзнато и поемат отговорност за резултатите. Това понякога не е толкова лесно и изисква специфични умения, за да може да „инвестирате“ власт в другите.
  • За да сте добър Лидер трябва да умеете да контролирате емоциите си. Това съвсем не значи те да липсват, напротив. Означава да може да реагираме емоционално по точния начин във всяка ситуация. Хората са особено чувствителни към начина на изразяване на емоциите от страна на лидерите и това винаги говори много повече от думите.
управление на времето

Управление на времето и приоритетите

  • Управлението на времето е друго много важно качество на Лидерите. Едва ли може да сте ефективни и да постигате онова, което искате ако не управлявате добре времето си, което е най-важният ресурс. Истински успешните Лидери изграждат стриктна и солидна система, която им помага да управляват времето си по най-добрия начин и да постигат максималното с времето, което имат. Много често смятаме, че добрите Лидери работят много часове и без почивни дни….Това съвсем не е така.
  • Управлението на приоритетите е основно качество в лидерството, което е свързано и с концепцията за управление на времето. Тук въпросът е в какво да инвестираме време и енергия, за да постигаме най-добрите резултати? Логиката тук е, че най-ефективно е да инвестираме време в онова, в което сме най-силни и способни. Там трябва да отива около 80% от енергита ни. Останалите 20% в онова, което искате да научите и подобрите. Това не винаги е лесно, защото се сблъскваме с приоритетите на другите и всички външни сили, които ни пречат да постигаме целите си. Важното тук е да не се предаваме в „капана на заетостта“ – много задачи, хаотична усилена работа, но насочена в грешна посока и встрани от нашите приоритети.

Колкото по-добри ставате в демонстрирането на тези качества, толкова повече хората ще ви следват и доверяват. Това е солидната основа, на която може да градите своето лидерство в организацията.

Повече за ОБУЧЕНИЯТА ПО МЕНИДЖМЪНТ вижте в: ЕФЕКТИВЕН МЕНИДЖМЪНТ

Напишете коментар